Najavljujemo obveznicima fiskalizacije da u ožujku 2024. godine ističe valjanost poslužiteljskog certifikata Porezne uprave cis.porezna-uprava.hr koji se koristi u produkcijskoj okolini sustava fiskalizacije.

Novi poslužiteljski certifikat će se u ponedjeljak, 11. ožujka 2024. godine oko 5:00 sati implementirati na strani sustava Porezne uprave. Obveznici će javni ključ novog certifikata moći početi preuzimati i prije njegove zamjene od 20. veljače 2024. godine kroz FINA tražilicu certifikata (http://rdc.fina.hr/certificate-search/) ili na Internet stranici Porezne uprave.

Preporučamo obveznicima da se za pomoć pri preuzimanju i pohrani javnog ključa poslužiteljskog certifikata obrate proizvođaču / održavatelju programskog rješenja za fiskalizaciju kojeg koriste i/ili svojoj IT podršci jer u suprotnom, nakon zamjene certifikata na Centralnom poslužitelju Porezne uprave biti će im upitna fiskalizacija računa.

Prije isteka poslužiteljskog certifikata produkcijskog sustava izvršit će se obnova poslužiteljskog certifikata testnog sustava Fiskalizacije cistest.apis-it.hr dana 19. veljače 2024. godine oko 15:00 sati gdje će se nadolazeća promjena moći testirati. Novi certifikat testnog sustava Fiskalizacije će biti izdan od Fina Demo CA 2020.

Nastavno na promjene vezane za TLS enkripcijski protokol izvršene 1. rujna 2023. godine u testnoj okolini servisa fiskalizacije, a u svrhu pružanja više razine informacijske sigurnosti prilikom razmjene podataka najavljujemo obveznicima fiskalizacije i proizvođačima / održavateljima programskih rješenja za fiskalizaciju da će se prilikom implementacije novog poslužiteljskog certifikata cis.porezna-uprava.hr u ponedjeljak, 11. ožujka 2024. godine oko 5:00 sati u produkcijskoj okolini servisa fiskalizacije uvesti podrška i za TLS v1.3 enkripcijski protokol na strani CIS-a Porezne uprave te će od tada u produkcijskoj okolini servisa biti podržani TLS v1.1, v1.2 i v1.3 enkripcijski protokoli. Ukoliko se korisnička rješenja na servis fiskalizacije spajaju koristeći predefinirano najveći dostupni kriptografski algoritam to će u dijelu starijih korisničkih rješenja iziskivati prilagodbu na način da se u njima forsira određeni kriptografski algoritam kod spajanja na CIS Porezne uprave.

Preporučamo obveznicima fiskalizacije da se za provođenje testa kompatibilnosti i eventualnu prilagodbu korisničkog rješenja obrate svojoj IT podršci za fiskalizaciju i/ili proizvođaču / održavatelju programa za fiskalizaciju.

Dodatna pitanja oko preuzimanja certifikata možete postaviti na e-mail adresu: certifikati-fiskalizacija@fina.hr.

Pitanja oko tehničke podrške vezano za povezivanje na CIS Porezne uprave možete uputiti na e-mail adresu: fiskalizacija.help@apis-it.hr.